Zwemles, veilig mét en in het water.

28 januari 2020

Water en zwemmen, kinderen kunnen zich hier uren mee vermaken! Maar zoals iedere ouder weet is water eigenlijk ook heel gevaarlijk met name voor kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen. Toch zie je veel ouders even niet opletten of op hun telefoon kijken wanneer de kindjes heerlijk bij het water spelen en dat terwijl je ze echt GÉÉN moment uit het oog kunt verliezen. Veilig zwemmen met kinderen is nog niet zo eenvoudig. Nu de zomer weer in zicht komt is het toch fijn dat de kindjes weten wat de gevaren van water (kunnen) zijn en heel belangrijk om (bij de juiste leeftijd) op zwemles te gaan. 

Leuke badkleding voor de zwemles >>

Zwemles

In december is onze tweede dochter (op 4.5 jarige leeftijd) begonnen aan haar zwemlessen. Onze oudste dochter is ook op die leeftijd begonnen en had binnen een jaar haar A-B-C diploma’s gehaald. Ik mag al een beetje van geluk spreken dat mijn kinderen heel water vrij en absoluut niet bang voor water zijn. Alle drie mijn kinderen zijn echte waterratjes, dat maakt het al een stuk makkelijker om op zwemles te gaan. Ik weet nog van mezelf vroeger dat ik doodsbang langs de kant van het zwembad stond te kijken en bijna elke zwemles draaide op een potje janken uit. Blij dat ze dat niet van me overgenomen hebben.

Veilig zwemmen met kinderen

Helaas is het niet vanzelf sprekend dat alle kinderen een zwemdiploma kunnen halen, het is namelijk best een dure aangelegenheid en dus niet voor iedereen haalbaar om te betalen. Jammer want we weten allemaal dat de kans op verdrinking veel groter is wanneer er geen goede basis aangelegd is. Dat betekent niet dat een kind na het behalen van diploma’s gelijk zelfstandig kan zwemmen, zwemmen blijft een kwestie van veel doen en oefenen en vooral vergt het heel veel kracht en energie van je lichaam, daarom zit er bij de meeste organisaties een minimale start leeftijd aan gebonden.

Veilig zwemmen met kinderen TIPS

Houden jullie kinderen van zwemmen en zijn jullie regelmatig bij of in het water te vinden dan volgen hieronder een paar handige tips.

1 Deze klinkt heel logisch maar is nog lang niet zo vanzelfsprekend! Maar houd je kinderen altijd in de gaten in het water maar ook op de kant.

2 Ben je met meerdere (volwassen) personen spreek dan af wie er op de kinderen let en ga er niet zomaar vanuit dat de ander het wel doet.

3 Laat kinderen niet geheel in het water gaan wanneer ze nog niet (goed) kunnen zwemmen maar spreek af om bijvoorbeeld tot de knieën te gaan.

4 Laat je kinderen nooit alleen het water in gaan maar altijd samen met iemand anders, zo kan er altijd één om hulp roepen mocht het toch verkeerd lopen.

5 Blijf bij (kleine) kinderen ongeveer op armlengte in de buurt ook wanneer ze zwembandjes om hebben. Zo kun je gelijk je kind vastpakken wanneer het dreigt mis te gaan, dit is het meest veilige voor je kinderen.

6 Heb je een vakantie in het vizier, ga dan alvast in het voren een paar keer zwemmen en vertel duidelijk tegen je kind wat de gevaren van water kunnen zijn en bespreek wat ze van jullie wel en niet mogen.

LET JIJ ALS OUDER GOED OP?

Met deze tips kun je het alvast een beetje makkelijker maken maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden; een kind dat niet (goed) kan zwemmen moet je ALTIJD goed in de gaten houden…

Veel zwemplezier, liefs Kim

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

kinder en zwemmen, angst

Ik leg het liefst mijn kind aan de ketting

Hoe heerlijk is het als je nog geen angsten kent en overal maar op af stapt, onderneemt of de uitdaging...
20220205_151750

Review Gps horloges van One2Track + WINACTIE

De kids worden groter en tegenwoordig is onze veilige tuin niet meer de plek waar ze nog willen spelen. Onze...
Sportiom Aquafun, indoor zwembad, dagje zwemmen, zwembad

Kids er op uit! Een dagje zwemmen in Sportiom Aquafun

Er op uit met de kids, wie vind dat nou niet leuk? Het blijft natuurlijk ook bijzonder om steeds weer...