Afzwemmen

24 maart 2013

Daar stond ze dan vanmiddag, met haar blije zongebruinde gezichtje, als een grote meid met haar zwemdiploma B tussen haar handen geklemd, voor de bloempotten met jonge palmbomen en naast de zwemjuffrouw. Mama is trots. We gaan door voor C, maar deze is binnen.

Zenuwachtig

Een uur daarvoor zat ze nog wat zenuwachtig naast mij in de auto. Ze praatte aan een stuk door en viel dan ineens stil en keek wat afwezig naar buiten om vervolgens weer vol enthousiasme een opmerking te maken over iets wat ze buiten zag gebeuren. Papa is een weekje elders aan het werk, ze zal het zonder hem moeten doen. De dames zijn samen op pad.

Zwemles op Curaçao

Sophie haar zwemles is buiten, in de achtertuin van de zwemjuf. Ik ken de warme en benauwde omkleedruimtes van de binnenbaden in Nederland nog al te goed. Elke ouder kan zich voorstellen hoe ideaal dit is. Altijd zwemles buiten, omkleden in de tuin en als de zwemles klaar is, handdoek om dat natte zwempak heen en hup de auto in, thuis duikt ze toch meteen weer het zwembad in.

Het verkeer zit tegen. Terwijl we voor het rode verkeerslicht staan te wachten, kleed ze zich razend snel om. Ze trekt haar winterpyjama aan, deze is alleen voor het zwemmen, want een winterpyjama behoort hier niet tot de outfits. Ze maakt er een grapje over dat het net lijkt alsof ze van een slaapfeestje komt en moet er zelf wat schaapachtig om lachen. Ik bel de zwemjuf om te zeggen dat we er echt met vijf minuten zijn. Tuurlijk wacht ze even, het groepje afzwemmers bestaat maar uit 2 kinderen en Sophie is er eentje van.

Eenmaal bij het zwembad zien we tussen een stuk of 10 volwassenen een klein jongetje staan. Hij loopt wat zenuwachtig rond. Ik voel me naar hem toe schuldig dat hij door mij pas vijf minuten later mag beginnen. Sophie kijkt wat rond naar al die mensen. De juf begroet haar enthousiast en maakt een opmerking over al die toeschouwers. Opa’s, oma’s en andere familie, ze zijn op vakantie.

Klaar voor het afzwemmen

Ik zie dat mijn kleine meid zich niet laat hinderen en loopt trots tussen al die benen door naar de andere zijde van het zwembad. Ik zie haar zichzelf groot maken en een keer diep ademhalen. Ze is er helemaal klaar voor het afzwemmen.

Ze doet stinkend haar best, ik zie een lach op haar gezicht te voor schijn komen als al die onbekende mensen voor haar klappen nadat ze zo goed onder water heeft gezwommen. Maar zoekt voor het vertrouwde naar mijn blik, even een knipoog en daar gaat ze weer.

Felbegeerde zwemdiploma

Niet veel later neemt ze haar diploma in ontvangst en poseert voor de foto en dan is het tijd om naar huis te gaan. Terwijl ze naar de auto loopt zegt ze: “Al die mensen deden wel heel hard voor mij klappen!”. Ik geef een bevestigend antwoord en dan ineens zegt ze: “Ik vond het toch wel jammer dat papa er niet bij was”. Een whatsappje is snel getypt en gelukkig kan papa tussen de whatsapp regels altijd wel lezen als hij het mij een stuk gemakkelijker maakt door te bellen en binnen een paar minuutjes belt hij al.

Sophie verteld enthousiast over hoe het ging, hoe de mensen voor haar deden klappen, dat mama net iets harder voor haar klapte als voor dat andere kindje en dat ze hem mist. Heel even is het stil en dan hoor ik papa zeggen: “Sophie, papa vindt het ook jammer maar voor C probeer ik echt thuis te zijn.” Kennelijk is dit voor haar genoeg, ze krijgt een mooie lach op haar gezicht en geeft de telefoon aan mij terug.

Op Curaçao wonen is in een woord fantastisch, ik zie wat het met mijn kinderen doet, hoe zij zich hier ontwikkelen maar heel af en toe, op sommige momenten, dan missen wij onze familie en vandaag was zo’n moment.

 Yvet

 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image-1

Budgetvriendelijke cadeautips voor je jarige kind!

Het lijkt wel alsof alles steeds duurder wordt, van boodschappen tot aan de energierekening. De kosten zijn de afgelopen jaren...
20240221_152006

Catrice Limited Edition – My Jewels. My Rules.

Tienermeiden opgelet! Catrice komt met een supergave limited edition… My Jewels. My Rules. Deze collectie zal tussen februari en maart...
avsFLA5L

Filmtip! – Peppa’s bioscoop feestje + WINACTIE

Vinden jullie het ook altijd zo leuk om naar de bioscoop te gaan. Gezellig een filmpje kijken met een bakje...