De bijzondere band tussen vader en dochter

17 juni 2021

Vaak hoor je dat dochters papa’s kindjes en jongens mama’s kindjes zijn, doelend op de hechte en bijzondere band tussen hen. Wat is deze vader dochterband en is deze ook echt zo speciaal, en waarom?

Leuke vaderdag tips >>

De vaderrol is van grote invloed

Als ik naar mezelf kijk had ik ook die speciale vader dochterband met mijn vader. Ik trok als oudste dochter inderdaad wel meer naar mijn vader. Wij begrepen elkaar, lijken op elkaar, zitten vaak op één lijn. Toen ik klein was samen stoeien en knuffelen. Later als degene waar ik altijd op terug kon vallen voor advies. Uiteindelijk was hij er altijd als ik hem nodig had en voelde me veilig in zijn armen. Hij doorzag mij, maar had het ook weleens mis… en ik ook.

Mijn oudste dochter is echter meer een mama’s kindje. Geborgenheid zoekt ze sterk bij mij, ze voelt mij feilloos aan. Ik ben degene waarop ze terugvalt en probeert te beschermen wanneer dat nodig is. Is er iets met mij aan de hand? Dan trekt zij zich dat enorm aan. Zij is het bewijs dat een dochter wel degelijk ook een mama’s kindje kan zijn.

Ook bijzonder: de eerste Vaderdag >>

Die speciale vader dochterband

Inmiddels ben ik heel wat jaartjes ouder en getrouwd met een lieve man die mij nu opvangt wanneer nodig. Maar de rol van een vader is echter onvervangbaar en van groot belang voor de toekomst van een dochter. Het is zijn gedrag, aanwezigheid en opvoeding welke (onbewust) van grote invloed is op het zelfbeeld en het beeld van mannen die hun dochter later zullen hebben.
Die vader dochterband en daddy’s little girl status, en al die prachtige knutselwerkjes voor Vaderdag, moet je wel verdienen. Hoe?

  • Be nice! Jij vertegenwoordigt ‘manhood’ dus de wijze waarop jij vrouwen behandelt, bepaalt het beeld van de verhoudingen tussen man en vrouw.
  • Jij bent haar wereld. Ze kijkt tegen je op vol bewondering en neemt alles van je aan. Ben daar zuinig op.
  • Neem haar bij de hand en neem ze mee de wereld in. Laat haar de valkuilen en dromen zien. Ga vervolgens mee in haar wereld, haar beleving en dromen.
  • Devotie. Interesseer je in haar activiteiten op en buiten school. Ze verlangt naar jouw trots, jouw aanwezigheid, jouw hulp.
  • Zelfvertrouwen en affectie. Vertel ze hoe mooi ze is, houd haar eens lekker vast, een aai over haar bol, loop hand in hand en behandel haar zoals je wilt dat een andere man haar ooit ook behandelt.
  • Jij bent haar superman! Bescherm haar. Te allen tijde. Help haar, gevraagd en ongevraagd.

Soms ligt de druk wat hoog, want het verwachtingspatroon is enorm: je bent een soort knuffelbeer, lopende encyclopedie (want je hoort ook alles te weten), speelattribuut, bodyguard en Superman in één. Maar het de kleine dingen waarin de bijzondere vader dochterband naar voren komen.

Heeft jouw dochter ook zo’n speciale band met haar vader?

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

avsFLA5L

Filmtip! – Peppa’s bioscoop feestje + WINACTIE

Vinden jullie het ook altijd zo leuk om naar de bioscoop te gaan. Gezellig een filmpje kijken met een bakje...
kinderkamer-babykamer

Dé kinderkamer trends van 2024

Verwacht je binnenkort een kleintje? Gefeliciteerd! Dan ben je misschien al bezig met het inrichten van de kinderkamer. Meubels, muurkleuren,...
meisjes-zomerkleding-nono

Pre spring collecties 2024! Are you ready?

Het is nog te koud voor blote benen onder dat te gekke nieuwe voorjaarsrokje, maar er is overal aan gedacht...