Mijn vader is militair: afscheid nemen blijft lastig

21 september 2017

Helemaal wanneer het een terugkerend ritueel is geworden. Thiemo en Mikki hun vader is militair en hoewel we er aan gewend zijn wat dit werk met zich meebrengt went het afscheid nemen voor lange tijd nooit.

We hebben wel een vaste regel; afscheid nemen doen we thuis, in onze eigen vertrouwde omgeving en niet op de kazerne of het vliegveld. We schamen ons allerminst voor verdriet, maar we willen het juist voor de kinderen niet moeilijker maken dan dat het is. Want een omgeving van veel huilende mensen maakt het er vaak niet beter op en bovendien is het alleen maar ‘uitstel van’.

Thiemo reageert altijd gelaten wanneer zijn vader weg moet en heeft de leeftijd dat hij het goed kan begrijpen en accepteren. Hij vindt het niet altijd leuk, maar overziet de tijdsduur ook beter dan Mikki. Mikki heeft er meer moeite mee, vooral wanneer haar vader ongepland weg moet. Ze hangt aan vaste rituelen en voorspelbaarheid en laat dat bij dit beroep nu net het meest lastige zijn.

In de loop der jaren is door het gebruik van internet en social media wel veel veranderd. Ten goede voor een deel, want nu kunnen we hem (bijna) overal ‘volgen’ facetimen en berichtjes sturen. Maar de andere kant is dat de kinderen erg veel van het dagelijkse nieuws meekrijgen. En dus heel goed doorhebben waar hun vader precies mee bezig is.

Omgaan met afstand

Er zijn heel veel beroepen waarin een vader en/of moeder voor langere tijd van huis is i.v.m. werk. Iedereen gebruikt zijn eigen rituelen en gebruiken om hier mee om te gaan. Thiemo en Mikki vinden het fijn dat ze de snoeppot steeds leger zien worden (wie had dat gedacht), omdat elk snoepje voor een dag staat dat papa weg is. Een afstreepkalender op de koelkast helpt ook goed, alleen niet wanneer het om maanden gaat. Dan zakt de moed ze in de schoenen omdat het zóóó lang duurt. Mikki heeft een speciale papa pop, met een foto van haar vader erop (gemaakt in de USA), dat geeft veel troost en ze streept de dagen af in haar eigen agenda.

Afscheid nemen is vervelend en verdrietig, maar wij zeggen altijd; de andere kant van weggaan is het thuiskomen. En hoelang of kort papa dan weg is geweest, de dag van thuiskomen is een feestje en bij een feestje horen cadeautjes toch 😉

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

avsFLA5L

Filmtip! – Peppa’s bioscoop feestje + WINACTIE

Vinden jullie het ook altijd zo leuk om naar de bioscoop te gaan. Gezellig een filmpje kijken met een bakje...
kinderkamer-babykamer

Dé kinderkamer trends van 2024

Verwacht je binnenkort een kleintje? Gefeliciteerd! Dan ben je misschien al bezig met het inrichten van de kinderkamer. Meubels, muurkleuren,...
meisjes-zomerkleding-nono

Pre spring collecties 2024! Are you ready?

Het is nog te koud voor blote benen onder dat te gekke nieuwe voorjaarsrokje, maar er is overal aan gedacht...