Verschillende soorten koffiebonen voor je volautomatische koffiemachine

22 september 2023

Heb je onlangs een volautomatische koffiemachine gekocht? Dan zoek je misschien nog naar de beste koffiebonen. Kies niet lukraak koffiebonen uit, maar verdiep je eerst in de mogelijkheden. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten koffiebonen. Om je hier wat meer inzicht in te geven, lichten we in deze tekst de bekendste koffiebonen uit.

Arabica-bonen

We starten het rijtje met Arabica-bonen. Als je van koffie met zoete en fruitige smaken houdt, vallen deze koffiebonen zeer waarschijnlijk in de smaak. Deze bonen danken hun naam aan de naam van de plant waaraan ze groeien: de Coffea Arabica. Doordat deze planten voornamelijk op grote hoogtes groeien, groeien ze minder hard. Het gevolg hiervan is dat Arabica koffiebonen rijpe smaken hebben. Arabica-bonen hebben bovendien een lagere zuurgraad en cafeïnegehalte dan Robusta-bonen. 

Robusta-bonen

Naast Arabica-bonen kun je het reservoir van je volautomatische koffiemachine ook vullen met Robusta-bonen. Koffie van deze bonen heeft doorgaans een sterke en bittere smaak. Dit komt vooral doordat de Robusta-bonen een hogere zuurgraad hebben dan Arabica-bonen. Bovendien bevatten ze meer cafeïne. De Robusta koffieboon groeit overigens aan de Coffea Canephora. Deze planten kom je doorgaans op aanzienlijk lagere hoogtes tegen dan de Coffea Arabica. Door hun krachtige smaak worden Robusta-bonen vaak gebruikt in oploskoffie.

Liberica-bonen

Veel mensen kiezen voor Arabica- of Robusta-bonen. Houd je hier niet van? Of wil je gewoon eens iets anders proberen? Dan zijn Liberica-bonen misschien een goede keuze. Deze koffiebonen worden voornamelijk geteeld in de Filipijnen en Maleisië en komen in Nederland minder voor dan de bonen die we hierboven noemden. De Liberica koffieboon geeft een bloemige en fruitige smaak aan koffie en dat zorgt voor een bijzonder smaakprofiel. Deze bonen zijn bovendien een stuk groter dan Arabica- en Robusta-bonen.

Excelsa-bonen

Excelsa- en Liberica-bonen worden vaak over één kam geschoren, maar dat is niet helemaal terecht. Beide koffiebonen vertonen de nodige overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. Als je koffie van beide boonsoorten proeft, merk je dit snel genoeg. Koffie van de Excelsa koffieboon smaakt namelijk anders. Kenmerkend voor deze boon is het fruitige karakter. Zodra je een slok neemt, proef je tonen van donker fruit en bloemen.

Maragogype-bonen

Ben je een echte fijnproever? Dan krijg je waarschijnlijk geen spijt als je voor Maragogype-bonen kiest. Deze koffiebonen zijn afkomstig uit Nicaragua en zijn een stuk groter dan de bovengenoemde bonen. Vanwege het grote formaat wordt de Maragogype koffieboon ook wel olifantenboon genoemd. Ze zijn zacht van smaak en hebben bovendien een zoete aroma.

Decaffeinato-bonen

Drink je eigenlijk alleen maar cafeïnevrije koffie? Ook dan heb je genoeg om uit te kiezen. Er zijn namelijk ook verschillende decaffeinato-bonen te koop. Ook van de bovengenoemde koffiebonen is vaak een cafeïnevrije-variant op de markt. Ondanks dat deze bonen geen cafeïne bevatten, proef je nauwelijks verschil ten opzichte van de koffiebonen met cafeïne.Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Koffie abonnement van Nespresso

Gun jezelf ook dat heerlijke koffiemomentje iedere dag!

Ik kan echt genieten van mijn dagelijkse kopjes koffie. Dat is echt een momentje voor mezelf en hier geniet ik...