Tandpasta voor kinderen: welke is het beste?

29 november 2023

De meeste tandartsen raden voor kinderen fluoride-tandpasta aan. De reden daarvoor is dat het glazuur van het melkgebit nog niet helemaal is uitgehard. Daarom is het veel gevoeliger voor cariës (gaatjes) dan een blijvend gebit. Hoewel het melkgebit vervangen wordt, is het belangrijk voor de ontwikkeling van het volwassen gebit.

Vroeger poetste het hele gezin met dezelfde tandpasta, waar meestal fluoride inzat. Tegenwoordig is er speciale kindertandpasta omdat het voor volwassenen toegestane gehalte fluoride voor kinderen te hoog is. Fluoride is namelijk alles behalve een onschuldig ingrediënt, dat je zeker niet onbeperkt kunt gebruiken. Doorslikken moet je fluoride-tandpasta al helemaal niet doen, terwijl kinderen die neiging wel hebben.

Kindertandpasta heeft daarom een beperkt gehalte aan fluoride en het toegestane gehalte verandert al naar gelang hun leeftijd. Op kindertandpasta staat dan ook altijd de leeftijd en de concentratie fluoride vermeld op de verpakking. Volgens de huidige richtlijnen kunnen kinderen vanaf 12 jaar tandpasta met fluoride voor volwassenen gebruiken.

Alternatieven voor fluoride

Natuurlijke mineralen als calcium zijn evengoed in staat om het tandglazuur te beschermen, zonder gevaren en nadelen. De natuurlijke zoetstof xylitol is weliswaar geen mineraal, maar heeft zich ruimschoots bewezen in het beschermen van het glazuur. Ondanks de zoete smaak is xylitol niet schadelijk voor het gebit. Het heeft een totaal andere moleculaire structuur dan suiker, die de schadelijke bacteriën nauwelijks kunnen omgezetten in zuren.

Door te poetsen of te snoepen met xylitol kunnen de bacteriën zich lastiger hechten aan het tandglazuur. Dat betekent minder tandplak, waardoor er minder cariës (gaatjes) ontstaat. Bovendien verlaagt xylitol de zuurgraad in de mond, zodat calcium- en fosfaat-zouten uit het voedsel beter worden opgenomen op de plekken in het tandglazuur waar dat nodig is. Dit proces van remineraliseren, het herstellen van het glazuur, helpt mee om cariës (gaatjes) te voorkomen.

Tanden poetsen leuk maken

Het gebit reinigen is belangrijk, maar aan kinderen moet tegelijkertijd de dagelijkse mondhygiëne aangeleerd worden. Om het plezierig en speels te houden zijn er kleurige en grappige kindertandenborstels met allerlei toeters en bellen verkrijgbaar. Een ander wapen in de strijd zijn de lekkere smaakjes van speciale kindertandpasta’s.

Hoe kies je nu de beste kindertandpasta?

Als je de beste kindertandpasta zoekt, moet je allereerst letten op de leeftijd van je kind. Meestal is er een grens bij 6 jaar en bij 12 jaar.


Dentissimo Kids 2-6 Kindertandpasta

Dentissimo Kids 2-6 Kindertandpasta is zoals de naam al aangeeft voor kinderen onder de 6 jaar. Deze tandpasta is geheel fluoride-vrij, waarbij calcium en vitamine E als vervanging gelden. Ook die ingrediënten helpen het tandglazuur te versterken en zo cariës (gaatjes) te voorkomen. De plantaardige extracten van geranium en kamille zijn toegevoegd om het tandvlees te verzorgen. Ze hebben een natuurlijk ontstekingsremmende effect, dat tijdens het wisselen van pas komt. Een snoeperige karamelsmaak maakt dat het tanden poetsen niet als een straf wordt ervaren.

Dentissimo Junior 6+ Kindertandpasta

Dentissimo Junior 6+ Kindertandpasta bevat niet alleen calcium en vitamine Eom het tandglazuur te versterken, maar ook een veilige, lage concentratie fluoride (240 ppm). Ook hier helpen de plantaardige extracten van geranium en kamille om tijdens het wisselen tandvleesontstekingen te voorkomen. Deze kindertandpasta heeft een fruitige appelsmaak.

Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta

Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta is ontwikkeld door twee Amerikaanse moeders, werkzaam in de mondzorg, die een veilige en smakelijke tandpasta wilden voor hun eigen kinderen. De ingrediënten zijn biologisch, veilig en zo puur natuur dat onverhoopt inslikken geen enkel probleem is. Het natuurlijk anti-bacteriële kokosolie, natuurlijke mineralen, xylitol en planten-extracten reinigen het gebit en remineraliseren het tandglazuur. Deze kindertandpasta heeft een fruitige aardbeiensmaak en beschermt het melkgebit effectief tegen cariës (gaatjes).

Alle tandpasta’s van Dr. Brite, ook die voor volwassenen, zijn fluoride-vrij en voorzien van effectieve alternatieven als calcium en hydroxy-apatiet.

De beste kindertandpasta

Wat ons betreft bevat de beste kindertandpasta helemaal geen fluoride, zoals Dr. Brite Strawberry Sky Kindertandpasta en Dentissimo Kids 2-6 Kindertandpasta. Voor ouders die het ontbreken van fluoride toch niet vertrouwen is er speciale kindertandpasta met een laag gehalte, zoals Dentissimo Junior 6+ Kindertandpasta.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

Philips Sonicare Kids

Mondverzorging voor meisjes

Kinderen zijn vanaf moment 1 enorm nieuwsgierig naar alle nieuwe ervaringen die zij meekrijgen. Iedere nieuwe indruk die zij krijgen,...
tanden wisselen, wanneer gaat mijn kind wisselen met tanden, tanden schema, melkgebit wisselen

Mama mijn tand zit los!!!

Wat een mijlpaal. De allereerste tand die eruit gaat bij je kind. Bij Noortje was dit in april 2019. We...
Fysiotherapie-dochter-blog-girlslabel-fysio-meisje

Rennen, vliegen, hollen na de vakantie

Wij konden dus nog even genieten van het mooie weer, maar nu zijn ook onze kids weer back to school....