‘Normaal’ om kinderen klusjes te laten doen?

23 december 2017

Ik denk dat het voor de kinderen heerlijk is om op de boerderij op te groeien. Veel buiten spelen in alle vrijheid en vooral veel dieren om hen heen. Maar op de boerderij is er ook altijd wat te doen. Saar ziet haar ouders veel, maar ze zijn wel bijna altijd aan het werk. En niet alleen de ouders. Want de kinderen klusjes laten doen is bij ons normaal. Ook Saar (8 jaar) en haar broertje Sam (7 jaar) moeten hun steentje bijdragen. Ze moeten zelf de hokken van hun eigen dieren schoonmaken, maar ze helpen ook met andere klusjes. Koeien verweiden, schoonmaken, hoeven krabben; ze draaien hun hand er niet voor om.

Kinderen klusjes laten doen

Saar haar broertje kan het in zijn hoofd halen een hele stal uit te mesten met zijn speelgoedtractor. Soms is hij dagen bezig en Saar maakt (soms met en soms zonder te vragen) het kippenhok schoon of helpt bij het voederen van de dieren. Ook heeft ze me de afgelopen jaren heel erg geholpen met het vermaken van de vakantiegasten (die we de afgelopen zomers bij ons op vakantie hadden).

Zakgeld krijgt Saar niet echt (al hebben we net besloten daar mee te beginnen), maar als ze heel hard gewerkt heeft dan krijgt ze daar wel iets voor. Meestal een euro en soms twee. Maar heel vaak krijgt ze ook niets, omdat ik liever niet heb dat de kinderen alleen maar de helpende hand bieden om geld te verdienen. Een beetje hulpvaardigheid mag ook gratis zijn.

Waar het met het boerderij werk (meestal) zo makkelijk gaat, gaat het binnenshuis een stuk moeilijker. We hebben afgesproken dat ik schoonmaak, maar dat ik niets van de kinderen opruim: niet hun kamers en niet de speelkamer. Ook doen ze zelf ‘s morgens hun luiken open en halen ze één keer in de week hun lakens af (ik maak de bedden dan weer op).

Nou ja, afgesproken dat ze zelf opruimen? Elke keer weer levert het een hoop boze gezichten en gezeur op, maar uiteindelijk gebeurt het wel.

Ik heb eigenlijk geen idee hoeveel nou precies goed is voor een kind om te doen. Vind jij het ‘normaal’ om je kinderen klusjes laten doen in en rondom het huis en zo ja, hoeveel? En gaat het bij jullie dan gemakkelijker? Zonder veel gezeur?

Lees ook op Boyslabel: ‘wij doen aan kinderarbeid’ >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

avsFLA5L

Filmtip! – Peppa’s bioscoop feestje + WINACTIE

Vinden jullie het ook altijd zo leuk om naar de bioscoop te gaan. Gezellig een filmpje kijken met een bakje...
kinderkamer-babykamer

Dé kinderkamer trends van 2024

Verwacht je binnenkort een kleintje? Gefeliciteerd! Dan ben je misschien al bezig met het inrichten van de kinderkamer. Meubels, muurkleuren,...
meisjes-zomerkleding-nono

Pre spring collecties 2024! Are you ready?

Het is nog te koud voor blote benen onder dat te gekke nieuwe voorjaarsrokje, maar er is overal aan gedacht...