Duurzame alternatieven voor je menstruatie

4 januari 2023

Er valt nog veel terrein te winnen rond het maken van duurzame keuzes. Want ook op gebied van je menstruatie valt er namelijk wat te kiezen, en wel: ga jij voor wegwerp menstruatie artikelen, of kies je voor een duurzame oplossing, namelijk herbruikbaar maandverband? Een lastige keuze zo op het eerste gezicht misschien, want we staan niet bepaald te trappelen bij het idee om maandverband telkens te moeten wassen en opnieuw te moeten gebruiken. Er bestaat immers ook nog zoiets als persoonlijke hygiëne, en als we bij één ding gruwelen is het wel als de omgeving merkt dat we ongesteld zijn. Hoe valt dit met elkaar te rijmen?

Herbruikbare menstruatie artikelen. Doen?

Allereerst is er de keuze tussen herbruikbaar maandverband en cups. Menstruatiecups breng jezelf in, deze siliconen cups vangen het bloedverlies op – je kunt het als het ware vergelijken met een tampon. Sommige personen kiezen liever voor een tampon omdat dit altijd geurloos en zichtloos verloopt, iets wat ook geldt voor de cups. Ben jij dus meer van de tampons, dan vormen menstruatiecups een mooi alternatief. Zij gaan jarenlang mee, dus je maakt echt een duurzame keuze. Maar hoe zit dat met herbruikbaar maandverband?

Herbruikbaar maandverband is in diverse materiaalsoorten verkrijgbaar, met elk specifieke kenmerken en eigenschappen:

  • Katoen: het absorbeert het bloedverlies volledig, maar kan wat vochtiger aanvoelen
  • Bamboe: ook voor bamboe geldt dat het goed absorbeert maar wat vochtig kan aanvoelen
  • Fleece: blijft grotendeels droog aanvoelen, maar kent een lager absorberingsvermogen

Hoe voorkom je doorlekken?

Niets zo ongemakkelijks en vervelends als doorlekken tijdens je menstruatie. Zien anderen het? Ruikt mijn omgeving het? Deze onzekerheid kan een heel vervelend gevoel met zich meebrengen. Vooral wanneer je lange tijd moet zitten en je bang bent door te lekken bijvoorbeeld. Mega ongemakkelijk! Gelukkig bestaat er zoiets als menstruatie ondergoed. Dit speciale ondergoed zorgt ervoor dat het herbruikbare maandverband netjes op zijn plek blijft zitten, en beschikt daarnaast ook nog over een waterproof laag, zodat je niet snel zult doorlekken.

Aandachtspunten

Het gebruik van herbruikbaar maandverband vergt iets meer organisatie dan bij wegwerp maandverband het geval is. Je zult altijd een speciaal zakjes o.i.d. bij je moeten hebben om tussentijds maandverband te kunnen wisselen (zoals op je werk bijvoorbeeld) – je neemt immers je gebruikte maandverband weer mee terug naar huis. Deze gedacht is in eerste instantie wellicht niet zo aantrekkelijk, maar ben je het eenmaal gewend, dan weet je niet beter meer. Kies voor een niet transparant zakje, wat luchtdicht is af te sluiten.

Voor alle herbruikbare maandverband geldt dat het gewoon de wasmachine in kan, of als je dit prettiger vind met de hand gewassen kan worden.

Tip: gebruik Biotex, dit reinigt geweldig. Spoel allereerst iedere avond het maandverband van die dag uit. Maak vervolgens een heet sopje met Biotex en laat het maandverband hierin weken. Na een half uur was je het uit en spoel je het om. Laat gewoon drogen en een dag of twee later is het weer klaar voor gebruik.


Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

jonathan-cooper-5eW9AG8Me9o-unsplash

Geef je tuin een upgrade, zo wordt je tuin de place to be

Een tuin is een verlengstuk van je huis en biedt een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur...
tuinieren-met-kind

Qualitytime met de kids: samen tuinieren

Een van de leukste eigenschappen van kinderen is dat ze over kleine dingen erg verwonderd kunnen zijn. Als ouder is...
Screenshot_20240418_102316_Gallery

Wat koop je dit jaar voor Moederdag?

Het is nooit te vroeg om aan Moederdag te denken. Het is namelijk hét moment waarop je je allerliefste mama...