Wat is duurzame mode en ben jij al duurzaam bezig?

21 december 2020

Duurzame mode of duurzame kleding wordt gelukkig steeds populairder en dat is maar goed ook. De consument is zich steeds meer bewust van de vervuiling die de fashion industrie achterlaat. Dat komt doordat er snel en veel kleding geproduceerd wordt op een milieuonvriendelijke manier! Maar wat is duurzame mode precies? Ben jij al duurzaam bezig? En hoe kan ook jij een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld?

Wat is duurzame mode?

Duurzame mode betekent rekening houden met de planeet en de mensen die erop leven. Het gaat om een breed scala aan onderwerpen zoals ethische werkomstandigheden, milieu-impact en dierenwelzijn. Het heeft grote gevolgen op de natuur (bodemverontreiniging en opwarming van de aarde), de dieren (bijvoorbeeld de onderwaterwereld) én onze gezondheid (de giftige stoffen werken hormoonverstorend). Het is voor dus voor de hele wereld belangrijk om duurzame mode en duurzame kleding toegankelijk te maken en duidelijkheid te scheppen, zodat wij allemaal een steentje kunnen bijdragen voor een betere wereld!

Fast fashion

Fast fashion is letterlijk vertaald “snelle mode”. Vroeger deden we heel lang met onze kleding, maar vandaag de dag kopen we ieder jaar een nieuwe winterjas of soms zelfs meerdere jassen. En ook het aanbod van kleding is veel groter geworden met als gevolg  dat we sneller uitgekeken raken op wat we kopen en dus meer kleding willen kopen. En natuurlijk mag deze kleding niet duur zijn, want anders kunnen we niet iedere keer iets nieuws dragen natuurlijk. Het gaat hier dus om vraag en aanbod.

En je raadt zelf al wel waar die goedkope prijs van deze fast fashion vandaan komt. Een trui voor 15 euro dat is toch onmogelijk! Hiervoor wordt een hele grote prijs betaald achter de schermen, door mensen in ontwikkelingslanden én door ons milieu. Een prijs die nu gelukkig voor de consument ook steeds zichtbaarder wordt.

duurzame mode, duurzame kleding, pre-owned,

Waarom duurzame kleding kopen?

We snappen wel dat je budget het misschien niet (altijd) toelaat om duurzame kleding te kopen. Want laten we eerlijk zijn, fast fashion is nou eenmaal veel goedkoper en waarom zou je dan duurzame kleding kopen?

Maar wanneer je bovenstaande punten leest, wil je geen fast fsahion meer kopen, toch?! Vraag je af waarom je zoveel kleding nodig hebt. Je kunt beter 1 mooi kledingstuk kopen wat duurzaam gemaakt is. Hiermee steun je mens en millieu én draag jij met een goed gevoel jouw mooie kleding gewoon iets vaker.

Hoe herken je duurzame kleding

Deze kleding wordt gecertificeerd door de Preferred Fibers and Materials van Textile Exchange. Veel winkels kenmerken hun duurzame kleding met een duurzaamheidsvlag of categorie op hun sites. Zie ook de categorie duurzame mode bij Zalando.

Wat kun je zelf doen om duurzaam met kleding om te gaan?

Kleine veranderingen hebben een grote impact, zoals je kleding en schoenen goed onderhouden, ze minder en bij lagere temperaturen wassen, ze indien mogelijk te repareren en recyclen of weer te verkopen. 

Koop simpelweg minder nieuwe kleding: je hebt écht niet zoveel kleding nodig. Creëer je eigen capsule wardrobe.

Wil je toch wat nieuwe damesmode kopen? Waarom kijk je niet eens tussen de pre-owned collecties. Hier vind je vaak de mooiste pareltjes! I love it!

Pre-owned fashion

Stiekem ben ik al jaren fan van tweedehands kleding shoppen. En gelukkig is het nu ook gewoon hip om Pre-owned fashion te kopen en te verkopen. Dit kan nu ook bij Zalando. Hier vind je kledingstukken die uniek zijn en ook nog eens leuk betaalbaar. En je kunt hier met een gerust hart shoppen want al deze kledingstukken zijn stuk voor stuk nagekeken en hebben een strenge selectie ondergaan, zodat jij als klant nooit een miskoop zult doen. Probeer het eens. Ik durf te wedden dat jij ook fan wordt van pre-owned fashion en zo ook nog eens duurzaam bezig bent!

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

image

Bewust winkelen: 5 tips om duurzaam te consumeren

We consumeren met z’n allen enorm veel. Het is daarom steeds belangrijker om duurzaam te consumeren. Mensen worden zich bewuster...
glitter-broek

Glitterbroeken : Een tijdloze trend voor vrouwen!

In de dynamische wereld van de mode zijn er trends die komen en gaan, maar er zijn ook enkele stijlen...
duurzame keuzes

Creëer een stralende toekomst voor je huis: veilige en duurzame keuzes die het verschil maken

Er zijn ontzettend veel keuzes te maken en beslissingen te nemen als het gaat om het bouwen, verbouwen of opnieuw...