Vanaf vandaag weer thuisonderwijs: Spelenderwijs ‘veilig leren lezen’

4 januari 2021

Na de zomervakantie is Amber begonnen in groep 3. En iedereen weet wat dit betekent: leren lezen en schrijven. Op haar basisschool maken ze gebruik van de ‘veilig leren lezen’ methodiek van Zwijsen. Deze methodiek is al generaties lang de meest gebruikte lesmethode voor lees- en schrijfonderwijs en ruim 4800 basisscholen maken hier gebruik van. Als je het met ouders die aan de andere kant van Nederland wonen hebt over ‘de schatkist’, ‘Pompom’, ‘maan’ en ‘zon’ en ‘kern 1 t/m zoveel’, dan heb je direct een gesprek, want haast iedereen herkent dit van de basisschool van zijn of haar kind.

Thuis leren lezen

Inmiddels zijn ze bij Amber op school aanbeland bij kern 6 en dat betekent dat ze de meeste letters en klinkercombinaties geleerd hebben. Sinds kort mogen ze uit de schoolbibliotheek boekjes mee nemen om thuis te lezen en ik merk dat hoe makkelijker het lezen wordt hoe meer zin ze erin krijgt. Dit laatste bleek ook uit het 10-minutengesprek dat we laatst hadden. De meester gaf aan dat Amber het goed oppakt, maar dat ze soms best een beetje een ‘luie leerling’ is. Als het niet persé hoeft vindt ze het ook wel goed. Ze doet keurig mee met de ‘maan-boekjes’, maar gaf de meester aan, als ze zich een beetje extra inzet, dan zou ze ‘zon’ prima aan kunnen.

leren lezen, zwijsen, leerspelletjes, spelletjes om te leren lezen

Spelletjes om mee te leren lezen

Om hier thuis mee aan de slag te gaan heeft Zwijsen de perfecte oplossing: spelletjes! Want wat is er leuker dan dit spelenderwijs te doen? Het pakket dat we hier mochten ontvangen van Zwijsen kwam dan ook als geroepen. We hebben gespeeld met 3 spelletjes uit het grote assortiment aan spellen dat Zwijsen biedt: letterbingo, letterfeest en de magnetische letterdoos. Deze spellen sluiten perfect aan op de fase waar Amber nu in zit qua lesstof en zeker letterfeest en de magnetische letterdoos bieden ook de mogelijkheid om de spelletjes steeds wat moeilijker te maken.

Letterbingo

Letterbingo is het makkelijkste spel dat erbij zit en ideaal om mee te beginnen. Zelfs als ze nog niet alle letters of klinkercombinaties (oo, au, ui, etc.) kennen is dit spel al te spelen, omdat je met de kaartjes het spel ook puur visueel kunt spelen. Het is letterlijk een bingospel. Je draait een kaartje om met een letter of klinkercombinatie en als deze op de bingokaart staat, dan mag deze aangekruist worden. Degenen die als eerste de bingokaart helemaal vol heeft, heeft gewonnen.

letterbingo
leren lezen, zwijsen, leerspelletjes, spelletjes om te leren lezen, letterbingo, letterbingo zwijssen

Magnetische letterdoos

Met de magnetische letterdoos kunnen ze prima alleen aan de slag, uiteraard waar nodig met wat hulp van mama of papa. Het spel bestaat uit een set kaarten die aansluit bij kern 1 tot en met 11, daarnaast een aantal aanvullende ‘vrije’ opdrachten en magnetische letters die je handig terug op kunt bergen in de metalen doos op het voorgedrukte letteroverzicht. De opdrachten variëren van ‘wat zie je’ en ‘leg de woorden met een oe’ tot ‘schrijf een brief’. Je maakt de opdrachten door letters te pakken uit de letterdoos en deze op de kaart te leggen.

letterdoos, letterdoos zwijsen, magnetische letterdoos, thuisonderwijs, thuis leren, letters leren, groep 3
magnetische letterdoos
magnetische letterdoos zwijsen

Letterfeest

Letterfeest kun je alleen spelen, maar nog leuker is dit als je het samen met iemand doet, want daar is de set goed op ingericht. Het spel bestaat uit kaarten met verschillende spelletjes, stiften waarmee je op de kaarten kunt schrijven, een dobbelsteen en een zandloper. De spellen variëren van ‘woorden maken’ en ‘raad mijn woord’ tot ‘een woordenslang’. Met de dobbelsteen bepaal je welke opdracht van de kaart je uit moet voeren, met de uitwisbare stiften schrijf je je antwoorden op de spelkaarten en door het gebruik van de zandloper kun je er nog een extra spelelement aan toe voegen door er een soort van race tegen de klok van te maken.

letterfeest, letterfeest zwijsen, magnetische letterdoos

Zwijsen geeft aan dat de spellen 100% aansluiten bij de lesstof die de kinderen op school krijgen en dat is ook echt zo. Amber werd bijvoorbeeld al helemaal enthousiast van de kleuren van de kaarten van de magnetische letterdoos, wat die corresponderen weer met de kernen die ze hebben als lesstof. Als je zoekt naar een extra stimulans bij het oefenen met lezen, het leren lezen en schrijven dan zijn deze spelletjes een uitkomst!

KIJK HIER VOOR ALLE VEILIG LEREN LEZEN SPELLETJES

leren lezen, leren schrijven, kind groep 3, extra onderwijs

LEES OOK: 

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

schoolspulletjes

Schoolspulletjes voor schattige meisjes

De vakantie begint bijna en dat is een mooi moment om een dagje te gaan shoppen met je dochter(s) om...
image-4

Disney Lorcana Trading Card Game

Het verzamelkaartspel Disney Lorcana: The First Chapter wordt in 2023 gelanceerd. Een dappere keuze van de makers, aangezien Magic: The Gathering en...
boekreview ik leer lezen zwijssen

Leren lezen met deze boekjes is te gek!

Op school leren alle kinderen vanaf groep 3 lezen. Lezen leren we omdat we dit iedere dag, waar dan ook...