9 tips om je kinderen (meer) groente te laten eten

16 juni 2021

Kinderen en groente. Op de één of andere manier gaat dat vaak niet lekker samen. Toen Sep net geboren was, nam ik me voor dat mijn kind alléén maar goede dingen zou eten. Fruit, groente, volkoren granen en vooral geen toegevoegde suikers en geen snacks.

Lees hier eettips om je weerstand een boost te geven>>

kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblogKinderen en groente als het geen succes is

Ik kan het moment goed herinneren dat de eerste barsten ontstonden in deze mooie utopie. Ik had de hele dag gewerkt, daarna mijn best gedaan op een heerlijk vers hapje voor meneer én hij spuugde het recht in mijn gezicht uit. En ok… tuurlijk moeten ze aan de smaak wennen. Dus heb ik het hem nog vele malen opnieuw voorgeschoteld. Maar tot op de dag vandaag gaat de pompoen er niet in. Hij gaat ook letterlijk kokhalzen, waar mij de eetlust dan weer van vergaat. Zoete aardappel en gekookte wortel zijn eveneens een no go. Bij kind nummer één valt oranje groente blijkbaar niet in de smaak.

Het klinkt vaak zo mooi, maar het is nog niet gemakkelijk om je kind alle soorten groenten te laten eten. Ik heb mijn jongens weleens gevraagd of ze groente eerder zouden eten als het niet groen zou zijn. Het antwoord was ‘ja’. Het is dus niet alleen een kwestie van smaak, maar blijkbaar ook van kleur.

Maar hoe krijgen kinderen de groente dan wel naar binnen?

Tips voor kinderen en groente

Verwerk het in soep of sauzen

Je kunt in soep alle soorten groente verwerken die je maar wilt. Als je kind kleurgevoelig is, werkt tomatensoep heel erg goed. Ik doe meestal een grote zak italiaanse roerbakgroenten uit de vriezer door de tomatensoep en ze eten alles keurig netjes op. Maar je kunt er ook courgette, wortel, ui, paprika, rode biet, etc doorheen doen. Even met de staafmixer erdoor en klaar ben je.

Pastasaus is ook geweldig om meer groente te eten. Ook zeker weer in combinatie met rode sauzen (die overigens ook gezonder zijn ten opzicht van de witte sauzen). Ook hier doe ik dus alle soorten groente doorheen.

kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog, groente, kinderen en groenten eten

2. Maak wat vaker een smoothie

Door fruit en groente met elkaar te mengen in de smoothie sla je twee vliegen in één klap. Zorg er wel voor dat het fruit de overhand houdt. Is kind gevoelig voor de kleur groen, kies dan voor oranje, gele of rode groente. Je kunt de smoothie ook in een ondoorzichtige beker met deksel en rietje gieten. Ziet er leuk uit en het voorkomt vragen over de exacte inhoud te voorkomen.

3. Ovenschotels of eenpansgerechten

Mijn kinderen halen hun neus op voor prei en ui. Als dit door een schotel zit, hebben ze het vaak niet eens in de gaten. Zeker niet als de dingen die ze wel lekker vinden de aandacht trekken. Daarom zorg ik er ook nog weleens voor dat ik aan een bonenschotel de felgekleurde groenten die ze lekker vinden apart gegaard worden van de rest. Dan behouden ze hun kleur en valt dat op.

4. Eet heel de dag door groente

Bij veel mensen komt de eerste portie groente pas ’s avonds op tafel. Zonde, want je kunt de hele dag groente eten. Zo kun je je kind wat snoeptomaatjes of schijfjes komkommer meegeven naar school.

Ik bak vaak een bananenbrood. Dat vinden mijn kinderen heerlijk. Het bevat geen toegevoegde suikers, maar met regelmaat wel toegevoegde groenten. Dan vervang ik een deel van de banaan door wortel. Of ik voeg courgette en cacao toe voor een chocolade bananenbrood. Zo krijgen ze toch weer extra groenten binnen.

5. Laat je kind helpen

De meeste kinderen vinden het leuk om te helpen. Zo kunnen kinderen je ook meehelpen met koken. Groente wassen. Als ze iets ouder zijn, kunnen ze ook helpen met groente te snijden. Zodra ze zelf bijgedragen hebben aan de maaltijd en daar moeite voor hebben gedaan, zijn ze ook eerder geneigd het te willen eten (of op zijn minst proeven).

inderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog, vrouw-kijken-dochter-voederen-paprika-naar-haar-vader_23-2147892125

6. Geef je kind een keuze

Vraag eens aan je kind welke groente ze willen eten die avond. Als het hun eigen keuze is, dan eten ze het vaak wel. Kan zijn dat ze dan vaker dezelfde groente eten. Variatie is uiteraard het beste, maar het is beter dan niks.

7. Stillen van lekkere trek

Vlak voor het eten is je kind vaak hongerig. Bied je kind dan een schaaltje met rauwkost aan. Dan hebben ze dat in ieder geval al binnen.

8. Blijven proberen

Wij hebben in huis als stelregel dat ze het in ieder geval even moeten proeven. We doen er niet moeilijk over als ze het niet lekker vinden. Proeven, daar gaat het om. Heel vaak vragen ze zelf ook of ze iets mogen proeven. Vinden ze het niet lekker is het ook prima. Ze krijgen alleen ook niks anders, want dan leren ze het ook nooit eten. Kinderen en groente betekent soms dus een lange adem hebben.

9. Blijf positief

Ik heb één keer met de jongens bij vrienden gegeten. Eén van hun kinderen at zijn komkommer niet op. Vanaf het moment dat ze daarover begonnen, sloeg de sfeer om aan tafel. Ouders gefrustreerd, kind gefrustreerd. Weg gezelligheid.

We zijn vaak allemaal geneigd om te denken dat je kind van alles tekort komt als je kind weinig groente eet. En groente is natuurlijk heel erg goed en belangrijk. Maar als moeder vind ik een goede sfeer, liefde en gezelligheid minstens zo belangrijk. De avondmaaltijd moet een gezellig moment van de dag zijn. Met aandacht voor elkaar en gezelligheid. Probeer er dus geen halszaak van te maken als je kind zijn of haar groente niet opeet. Kijk of je het kunt compenseren door tip 1 tot en met 4. En blijf proberen (tip 8).

Als je kind wel wat proeft of probeert….. ja…dan is het natuurlijk het moment om ze helemaal de hemel in te prijzen. Dan is de kans groot dat ze de volgende keer weer iets (nieuws) willen proeven en voor je het weet gaan kinderen en groente prima samen.

Mocht je nog zoeken naar inspiratie voor leuke recepten. Op mijn website en op mijn social media kanalen post ik regelmatig gerechten die bij mijn kinderen goed in de smaak vallen.

kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog
kinderen en groente, healthblog, gezonde leefstijl, foodblog

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

7 tips om kinderen meer te laten bewegen, kind laten bewegen, kinderen meer sporten

7 tips om kinderen meer te laten bewegen

Kinderen zijn in ontwikkeling. Hun ogen, hun lichaam, hersenen…. En om dit goed te laten verlopen, hebben ze naast gezonde...
eten lust ik niet, slecht eten kinderen

Ieuw, dat eten lust ik niet…

Welke ouder krijgt er niet mee te maken? Heb je je weer staan uitsloven boven de pannen en de eerste...
smartwatch garmin voor dames, garmin vivoactive 3 music

Een hippe gadget voor sportieve vrouwen

Al een poosje twijfelde ik over het uitproberen van een smartwatch. Omdat ik vaak sport leek het me interessant om...