Wanneer krijgt jouw kind haar eerste oorbellen?

26 november 2020

Wij vroegen jullie mening via Girlslabel Facebook: wanneer laat je oorbellen schieten bij je kind(eren)? De meningen waren nogal verdeeld en voor mij was de uitslag toch best verrassend. De conclusie is dat de leeftijd waarop ouders gaatjes in de oren van hun kindje laten schieten, voor haar eerste oorbellen, vooral erg afhangt van wat er binnen de familie gebruikelijk is. En dat verschilt behoorlijk.

Kijk hier voor de leukste meisjes oorbellen >>

Baby met oorbellen populair

Uit de ruim 120 reacties heeft de meerderheid al in het eerste levensjaar gaatjes in de oren. Zo vroeg als vanaf slechts 2 dagen na de geboorte (!) tot enkele maanden worden de kleintjes voorzien van een oorbelletje. Opvallend is dat ook de moeders van deze kinderen al op heel jonge leeftijd oorbellen hadden en zij dat dan ook als vanzelfsprekend zien.

Toch worden baby’s met oorbellen door sommigen als ordinair of ‘geen gezicht’ gezien. Men vindt het zielig en sneu voor de kleintjes, qua pijn en keuzevrijheid.

Een tegenargument is dat de allerkleinsten vaak weinig tot niets merken van het gaatjes schieten terwijl oudere kinderen er op voorhand al angst voor hebben. En wil je kind later toch geen oorbellen? Dan laat je ze toch gewoon dicht groeien.

Welke leeftijd oorbellen laten schieten

Op een goede tweede plaats staat de leeftijd van 4 jaar. Opmerkelijk daarbij is dat dat de leeftijd is waarop kinderen er om gaan vragen en ouders meegaan in die wens. De dochter van Natascha wil erg graag oorbellen: ‘Toen ze 3,5 was kreeg ze als beloning voor haar zindelijkheid oorbellen.’

In de leeftijdscategorie 3 tot en met 5 jaar zie je dan ook vooral terug dat het voor ouders heel belangrijk is dat hun kind de wens zelf uitspreekt. Voor hen is dat een teken dat hun kind er klaar voor is en zijn daarom bereid deze stap te nemen.

Slechts enkele ouders geven pas toestemming wanneer hun kind een tiener is omdat zij het oorbellen schieten als een beschadiging van het lichaam zien en er zeker van willen zijn dat hun kind daarvan bewust is.

Eerste oorbellen leeftijdsgrens

Niet alle juweliers zijn voorstander van het schieten van gaatjes bij baby’s. Vaak worden deze gaatjes ook niet geschoten maar gepiercet. De dochter van Margreet was 6 weken: ‘Ik ben daar een voorstander van maar er zijn weinig juweliers die dat doen.’ Dat klopt. Toch zijn er wel veel juweliers, waaronder bekende ketens, die hier bij kinderen vanaf een maand of 3 geen enkele moeite mee hebben. Het is vaak ook een soort traditie binnen de familie of een cultuur.
Andere juweliers zijn heel stellig in hun mening en hanteren een leeftijd variërend tussen de 5 en 7 jaar, volgens hen een leeftijd waarop de kinderen zelf deze keuze kunnen maken. Dit was ook bij Sandy het geval: ‘Mijn dochter was 6, de juwelier deed het ook niet eerder.’

Lisette heeft bewust gewacht tot haar dochter 5 was: ‘Juweliers hanteren vaak die leeftijd omdat de kans op scheef zitten of niet netjes of raar groeien groter is naarmate ze zo jong zijn. We hebben een beweeglijke dame, dus we hebben gewacht tot ze 5 was.’

Gek genoeg was het niet de juwelier waar Sharon tegenaan liep: ’Onze oudste kreeg gaatjes met 3 maanden. De jongste van bijna 3 nog niet, want dat mocht niet van de crèche.’

Eigen ervaring eerste oorbellen schieten

Zelf kreeg ik gaatjes op 5-jarige leeftijd van mijn oma. Onze oudste dochter kreeg haar eerste oorbellen voor haar 5e verjaardag, wat ook de leeftijdsgrens van onze juwelier is. Ik vroeg hen waarom zij voor deze leeftijd hebben gekozen en of er medische en/of morele bezwaren zitten aan een andere leeftijd. Juwelier Wiersma: ‘Er is al langer discussie hierover, ook binnen onze branche vereniging. Volgens de wet heb je tot 16 jaar toestemming nodig van de ouders/verzorgers. Onze leeftijdgrens van 5 jaar is een persoonlijke keuze. Op deze leeftijd kan je al wat beter communiceren en uitleg geven aan het kindje. Ook hebben ze zelf de beslissing genomen om oorbellen te plaatsen.’ Persoonlijk laat ik de keuze ook liever aan mijn dochters zelf. De tweede is inmiddels net 5 geworden maar wil nog geen oorbellen. Ze durft niet, ze was erbij toen haar zus gaatjes liet schieten..

Tip: Soms schrikken ze van het zetten van het eerste gaatje..en dan moét die tweede nog. Als je kindje wat angstiger is; er zijn ook juweliers die beide oren tegelijk schieten.

Oorbelletjes op de foto zijn van LOVY kindersieraden

TIP: iever geen gaatjes maar wil je dochter graag haar eerste oorbellen? Deze clipoorbellen zijn dé uitkomst!

Bekijk meer zomerkleding meisjes >>

Outfit of the Day >>

Hippe meisjes tienerkleding >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

moeder-en-dochter44452

Magnesium is belangrijk voor elke moeder

Als moeder ben je altijd druk bezig. Of het nu gaat om het verzorgen van je dochters en zonen, het...
Afbeelding1

Cadeaus voor de echt fitgirl!

De term fitgirl hebben we de afgelopen jaren steeds meer en vaker voorbij horen komen. Vaak wordt de term direct...
Ontwerp-zonder-titel-3

De perfecte winter outfit in 2023 ziet er zo uit

Hey fashionista’s! Zoals je wel voelt aan de temperaturen is de winter 2023 weldra in het land. Dat betekent dat...