Niet meer alleen op straat

13 juni 2017

‘Mama mogen we naar de speeltuin?’ Mijn jongste blonde meisje kijkt me vragend en ongeduldig aan. Er raast van alles door m’n hoofd want tot vorige week mochten ze gewoon naar die speeltuin. Maar door alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd vind ik het eng. Ik benen bange mama. Bang om ze alleen op straat te laten spelen. Om ze alleen naar vriendjes te laten gaan. Bang voor alles wat er KAN gebeuren.

“Mam?” Ze staat er nog steeds en kijkt inmiddels eerder bezorgd dan ongeduldig. Haar zus is er inmiddels bij komen staan en twee paar ogen boren zich in die van mij. Ik sla mijn ogen neer en mompel dat ze niet naar de speeltuin mogen. “Waarom niet?” roepen ze verontwaardigd. Ik reageer kort met een “daarom niet!”

Teleurgesteld druipen ze af, de tuin in. Die is groot zat en er staat genoeg waarmee ze zich kunnen vermaken.

Bange mama

Ik kijk ze na, bedroefd en een beetje boos.

Boos op mezelf omdat ik me laat beïnvloeden door angst. 

Verdrietig omdat ik niet weet hoe ik ze moet uitleggen wat de echte reden is. Verdrietig vanwege de dood van Romy en Savannah. Het achtervolgen en klemrijden van diverse meisjes en de dreiging die hier vanuit gaat. Verdrietig omdat ik niet weet hoe ik ze uit moet leggen dat een jongetje van maar zes jaar ouder in staat is tot zo’n daad.

Natuurlijk heb ik ze tot in den treuren op het hart gedrukt dat ze nooit met iemand mee mogen gaan die ze niet kennen. Maar is dat in deze tijd genoeg? Op Facebook verschijnen filmpjes van een ‘experiment’ waarbij een man met een hondje kinderen probeert mee te lokken. De ouders zijn eerst gevraagd vraagt of hij dat bij hun kinderen mag proberen en wat zij denken wat hun kinderen zullen doen. Alle ouders zijn ervan overtuigd dat ze hun kinderen voldoende instructies hebben gegeven om niet mee te gaan. Maar wat blijkt? Alle kinderen gaan gewoon mee. Ik schrik daarvan!

Inmiddels zijn de kleine blonde meisjes weer binnen. “Mogen we naar de buurjongen om de kippen te voeren?”

Klinkt het nu uit twee monden, weer die vragende blikken. En nu? Wat doe ik nu?

Hoe staan jullie hierin? Ik ben benieuwd!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

verschillen tussen zusjes, zussen liefde

De verschillen tussen zusjes kunnen echt groot zijn!

De verschillen tussen zusjes: ‘Mag ik zo nog televisie kijken?’ vraagt het kleine blonde meisje. We hebben net gegeten, het...
speeltuin buiten

Buitenspelen

Het is mooi weer en de kids beginnen onrustig te worden en willen  zo graag naar buiten toe. Lekker de...
kinderfantasie

‘Weet jij dat je dochter vertelt dat je haar slaat?’

‘Goedemorgen, kan ik je even spreken?’Ik schrik op uit mijn gedachte en staar in het serieuze gezicht van de peuterleidster....