Adventskalender DIY – Aftellen tot kerst

12 december 2021

Als de blaadjes van de bomen beginnen te vallen, de dagen kouder en donkerder worden, begint het bij mij te kriebelen. Ik kan de Kerst dan al ruiken. En wat hou ik van die tijd! Dus hop, aan de slag met de adventskalender diy.

adventskalender diy, adventskalender, aftellen kerst, kerst aftellen, kerst knutselen

Een nieuwe traditie

Kerst werd bij ons thuis nooit groots gevierd met veel cadeaus maar wel altijd met veel lichtjes, kaarsjes en kerstversieringen. Mijn vader en ik gingen samen op kerstbomenjacht en mijn moeder verzorgde altijd een heerlijke brunch kerstochtend. Veel samen zijn en de warmte in die dagen heeft mij altijd aangesproken, en dat probeer ik aan onze kinderen ook over te dragen.

Toen mijn zusje voor de liefde naar Denemarken verhuisde ontstond er een nieuwe traditie. Zij stuurde mij een adventskalender, 4 cadeautjes die ik op de 4 zondagen voor Kerst mocht openmaken. Een nieuwe kersttraditie was geboren, want natuurlijk stuurde ik haar er ook eentje het jaar erna. Inmiddels is de adventskalender diy uitgebreid naar alle gezinsleden en ben ik al weer druk bezig met de kleine aardigheidjes voor haarzelf, haar man en hun 4 kinderen.

Adventskalender DIY

adventskalender diy, adventskalender, aftellen kerst, kerst aftellen, kerst knutselen

Elke dag een vakje

Een aantal jaar geleden, toen onze oudste 4 jaar was, ben ik gestart met een 24 dagen adventskalender. Deze begint op 1 december en laat de kinderen aftellen tot 24 december. In bijvoorbeeld Duitsland, maar ook veel Scandinavische landen worden de adventskalenders vaak gevuld met snoepjes en chocola. Ik vulde de eerste jaren de adventskalender met een paar kleine cadeautjes maar vooral met “opdrachtjes”.

De kinderen kijken er elk jaar weer naar uit, en vragen zich af op welke dag “eten met alleen kaarslicht” zal zitten, of de “avondwandeling door de wijk” om alle kerstverlichting te bewonderen. Er zitten ook een aantal knutselopdrachtjes in, zoals het maken van kerstkaarten voor onze straat, maar ook de leerkrachten van hun klas. Vaak maken we ook iets voor de vogeltjes en koken we samen voor het kerstdiner op school. Traditiegetrouw staat er op het briefje van 1 december altijd “de eerste aflevering van Kerst met Linus kijken” (Ben heel benieuwd hoe lang we die serie nog gaan kijken)

Knutselen maar met adventskalender diy

Net zoals hun schoen zetten of beneden komen voor hun verjaardag als de kamer helemaal versierd is, is 1 december ook een speciale ochtend geworden waarop ze niet kunnen wachten om naar beneden te gaan. Want dan staat de adventskalender klaar en elk jaar is dat een andere. Zo maakte ik er eentje van luciferdoosjes die aan draadjes aan een stok in het keukenraam hingen. De advent die ik zelf tot nu toe het mooist gelukt vind zijn de witte huisjes die samen een dorp vormen. Met wat kersttakken, hertjes en kerstlampjes was het vooral in de vroege ochtend en ’s avonds een prachtig schouwspel. Maar er zijn ook jaren dat ik minder tijd heb om uitgebreid te knutselen, dus gebruik ik ook kant en klare advent kalenders. Zoals van hout die ik ooit bij de Action kocht, maar net zo geliefd bij de kinderen.

adventskalender diy, adventskalender, aftellen kerst, kerst aftellen, kerst knutselen

Van ruilen komt… geen huilen

Tegenwoordig wordt de advent ook gevuld met cadeautjes van andere. Sinds een jaar of 3 ruil ik deze namelijk met andere moeders die ik via Instagram heb leren kennen. Emy van @kaboutertuin is de oprichtster van de #adventcadeautjesruilen. Elk jaar maak ik 1 cadeautje voor onze kinderen en de kinderen van nog een aantal moeders. Vorig jaar waren dat sleetjes, dit jaar zijn het…. Helaas kan ik dat nog niet verklappen. Maar in het verleden kregen we bijvoorbeeld schattige muisjes opgestuurd, en wat dacht je van het luciferdoosje kerststalletje. Het maakt de adventtijd nog extra speciaal omdat het voor mij ook een verrassing is wat er allemaal in de mooie pakjes zit.

adventskalender diy, adventskalender, aftellen kerst, kerst aftellen, kerst knutselen

Mocht je geïnspireerd zijn, hieronder een lijstje met een aantal van de activiteiten die in onze kerstkalender elk jaar weer terug komen. En zoek vooral ook eens op Pinterest, waar ik de meeste ideeën vandaan haal.

 • Pepernoten bakken
 • Kerstboom kopen
 • Iets lekkers voor de vogeltjes maken
 • Avondwandeling
 • Eten bij alleen maar kaarslicht
 • Ontsteking van de kerstboom op de markt
 • Kerstkaarten knutselen
 • Raamdecoraties maken
 • Kerstcadeautje voor de leerkrachten knutselen
 • Kerstkleding uitzoeken / shoppen
 • Kerstkoekjes bakken
 • Kerstfilm kijken
  adventskalender diy, adventskalender, aftellen kerst, kerst aftellen, kerst knutselen

LEES OOK:

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

diy-babyshower-tip

DIY-plezier tijdens de babyshower

Een babyshower is meer dan alleen een feestje.  Het is een hartverwarmende meet-up om de aanstaande komst van een nieuw...
1200x795

De leukste adventskalenders voor tienermeiden

Niet alleen kleine meisjes worden blij van cadeautjes. Ook onze tienerdames maak je nog blij met iets leuks. Elke dag...
71AE7nw-vfL._AC_SX679_

De mooiste adventskalenders voor meisjes

Elke dag een klein cadeautje uitpakken dat is toch echt een feestje. Vroeger bestond de adventskalender vooral uit een klein...